ADSD

Designer Smile

ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»
είχε πει ο Charlie Chaplin. Το smile makeover σχεδιάζεται
σήμερα πρώτα ψηφιακά ώστε να ξέρεις ποιο ακριβώς
θα είναι το νέο σου χαμόγελο μετά τη θεραπεία.

Το χαμόγελο είναι μια έκφραση ή μάλλον
μια «μη λεκτική επικοινωνία», η οποία
εκφράζει ένα ευρύ φάσμα εννοιών.

Το χαμόγελο αντιπροσωπεύει τη σχέση μεταξύ των συνομιλητών, όπως για παράδειγμα την έκφραση συναισθημάτων, ή διαπροσωπικών συμπεριφορών και πάνω από όλα συμβάλλει στην αυτοπροβολή μας.

Η εξέλιξη των όρων «αισθητική» και «smile makeover», που στις μέρες μας χάρη στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ έχουν ευρέως διαδοθεί, αύξησαν την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής. Οι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν ότι η αισθητική του χαμόγελου διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αίσθηση της προσωπικής ευημερίας, στην κοινωνική αποδοχή, στην επαγγελματική και προσωπική επιτυχία, τα οποία αποσκοπούν στη συνεχή αντίληψη της αυτοεκτίμησης.

Οι αισθητικές προσδοκίες και τα αιτήματα των οδοντιατρικών ασθενών αυξάνονται σημαντικά, αλλά, πολύ συχνά, αυτό που εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης είναι παραπλανητικό για τους χρήστες, τόσο από ποιοτική όσο και από ποσοτική
άποψη.

Η αισθητική οδοντιατρική σήμερα

Στις μέρες μας, υπάρχουν οδοντίατροι με αισθητικό προσανατολισμό που μέσω των κανόνων της επιστήμης, της τέχνης και της οπτικής αντίληψής τους, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους ασθενείς και να πραγματοποιήσουν το επιθυμητό και ταιριαστό στα υπόλοιπα στοιχεία του προσώπου τους. Η αισθητική είναι η τέχνη που μπορεί να τελειοποιήσει τη φύση, αναπτύσσοντας επιπλέον δυνατότητες. Στην ιδέα της ομορφιάς, οι αρχαίοι Έλληνες συσχέτιζαν τις έννοιες της χάριτος, του μέτρου και κυρίως της αναλογίας: ένα σώμα είναι όμορφο όταν υπάρχει ισορροπία, συμμετρία και αρμονία μεταξύ όλων των τμημάτων του.

Ωστόσο, η αισθητική οδοντιατρική δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη χρήση μαθηματικών κανόνων, αφού, με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα θα μοιάζουν με κλώνους και επομένως όχι εξατομικευμένα. Σήμερα θα μπορούσαμε να ορίσουμε την αισθητική ως την «αρμονική σύντηξη» ανάμεσα στην ομορφιά και την τέχνη, και πιθανόν τη μέθοδο για να είμαστε πιο κοντά στη φύση. Συνεπώς, η αισθητική οδοντιατρική είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα, τα χείλη, το πρόσωπο, την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής του ασθενούς, που οι κλινικοί γιατροί, ως αρχιτέκτονες, τεχνίτες και γλύπτες μπορούν να διαμορφώσουν

Το αποτέλεσμα μετράει

Επί του παρόντος, τα άτομα που υποβάλλουν το χαμόγελό τους σε οδοντιατρική αξιολόγηση, απαιτούν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα από ό,τι στο παρελθόν, επειδή φοβούνται να έχουν -μετά από την παρέμβαση του θεράποντα- δόντια με ακατάλληλη μορφή ως προς τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Ο φόβος αυτός είναι παρόμοιος με εκείνον του άλματος στο κενό. Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ευαισθησία του αισθητικού οδοντιάτρου είναι ουσιώδους σημασίας για την τελική επιτυχία, προσφέροντας μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στον ασθενή για τα τελικά αισθητικά αποτελέσματα.

Σήμερα, στην πραγματικότητα, έχουν δημιουργηθεί πρωτόκολλα, επικυρωμένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, χρήσιμα για τη διαμόρφωση της αισθητικής διάγνωσης του «χαμόγελου» χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων και το Smile Morphing.(ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ).

Ένας από αυτούς, είναι ο Ιταλός Δρ. Valerio Bini, αισθητικός οδοντίατρος, ο οποίος έχει αναπτύξει το Aesthetic Digital Smile Design (αισθητικό ψηφιακό σχεδιασμό χαμόγελου).

Τι είναι το Aesthetic Digital Smile Design;

Πιο συγκεκριμένα το ADSD, είναι μια ψηφιακά τρισδιάστατη υπολογιστική μεθοδολογία με την οποία είναι δυνατόν να προβλεφθεί το αισθητικό αποτέλεσμα του νέου χαμόγελου. Ο ασθενής μπορεί να δει το εικονικό του χαμόγελο στην οθόνη του υπολογιστή πριν και μετά την ολοκλήρωση του smile makeover. Αφού προηγηθεί μια επαγγελματική φωτογράφιση.

Το πρόσωπο, το χαμόγελο και η οδοντοφυΐα του ασθενούς επεξεργάζονται σύμφωνα με παραμέτρους που προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αισθητική ανάλυση μέσω της ψηφιακής οδοντιατρικής.

Η μεθοδολογία ADSD προβλέπει ότι το φωτογραφικό αποτέλεσμα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κλινική πραγματικότητα των εικόνων που προκύπτουν έπειτα από ακριβείς κλινικές μετρήσεις του προσώπου και των δοντιών του ασθενούς, βαθμολογώντας και μοντελοποιώντας την εμφάνιση της μελλοντικής οδοντοφυΐας.

Επίσης, ο σχεδιασμός είναι τρισδιάστατος (3d), πράγμα που σε σύγκριση με άλλα παρόμοια συστήματα, το ADSD υπερέχει καθιστώντας το, πιο ρεαλιστικό αλλά και πιο ολοκληρωμένο σε σχέση με την τελική εικόνα του Smile
Makeover. Ο οδοντίατρος γίνεται Smile Designer, δηλαδή, σχεδιαστής του χαμόγελου, διαμορφώνοντας ένα πραγματικό εικονικό έργο.

H σύγχρονη επιστημονική γνώση παρέχει διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την πραγματοποίησή του.
Η αισθητική οδοντιατρική απαιτεί όλο και περισσότερη προσοχή από τον χειριστή, ειδικά στην αισθητική ανάλυση της κλινικής περίπτωσης, η οποία, μαζί με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, θα αποδειχθεί χρήσιμη στην «λεπτή προσέγγιση με τον ασθενή». Πρόκειται για μια πραγματική τρισδιάστατη αναπαραγωγή των όσων μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί και συναποφασιστεί από τον γιατρό και τον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα είναι σε θέση να διαλύσει κάθε
αμφιβολία, όπως θα έκανε με το να δοκιμάσει ένα χειροποίητο κοστούμι φτιαγμένο στα δικά του μέτρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ADSD SMILE DESIGN;

Το χαμόγελο είναι μια έκφραση ή μάλλον
μια «μη λεκτική επικοινωνία», η οποία
εκφράζει ένα ευρύ φάσμα εννοιών.

Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον επεμβαίνοντα αλλά και τον ασθενή, από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε πολλές οδοντοστοιχίες με «στραβά δόντια» χρειάζεται να δουν το χαμόγελο ευθυγραμμισμένο και τα δόντια στη θέση τους, πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία από τον θεράποντα. Με αυτή τη μέθοδο δεν θα είναι μόνο δυνατό να δούμε την αναμενόμενη ευθυγράμμιση των δοντιών, αλλά και τη βελτίωση των σχημάτων τους, που μπορεί να επιτευχθεί με αισθητικές παρεμβάσεις σύνθετων ή κεραμικών όψεων.

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να είναι επίσης εφικτό σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις ,όπου τα στόματα θα πρέπει να ανακατασκευαστούν πλήρως, τόσο με κινητές (οδοντοστοιχίες) όσο και ακίνητες εργασίες (γέφυρες, στεφάνες, εμφυτεύματα κ.α.).

Στην πραγματικότητα, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι η αισθητική εμφυτευματολογία. Έχοντας εγκρίνει το σχεδιασμό του χαμόγελου, προχωράμε στη μεταφορά των μετρήσεων και των οδοντικών παραμέτρων από το οδοντιατρείο στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, στους συνεργάτες μας όπου και εκεί η ψηφιακή τεχνολογία είναι διαθέσιμη.

Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν τη σχέση ασθενούς-οδοντιάτρου, το αποτέλεσμα και τη μακροβιότητα της εργασίας μας, αλλά πάνω από όλα επιτυγχάνουν το χαμόγελο που ο καθένας πάντα ονειρευόταν.

Έτσι λοιπόν, καμία μέρα δεν θα πάει «χαμένη» και όλες οι μέρες θα είναι γεμάτες γέλιο…